Spikerlik özveri ve birikim gerektiren bir meslektir. Hemen hemen her spikerin bir muhabirlik geçmişi vardır. Önceleri küçük haber ajanslarında çalışan muhabirler kendilerine tecrübe katarak zamanla büyük haber kanallarında muhabirlik ardından spikerlik yapmaya başlarlar. Kısacası spiker olmak yavaş yavaş ve kendinizi geliştirmekle başaracağınız bir meslektir.
Spikerlik Özellikleri Nelerdir?

Spiker olmak isteyen bireyin öncelikle diksiyonunun düzgün olması gerekir. Her kesime hitap edeceği bir mesleği yapacak olan bireyin konuşmasının anlaşılır, akıcı ve yalın olması çok önemlidir.
Spikerlik isteyen birey araştırmacı, çalışkan ve dinamik olmalıdır. Çünkü ülke gündemi hiç durmadan devam eder ve bir spikerin onu daima yakalayabilmesi gerekir.
Spiker olmak isteyen bireyin duygularını daima kontrol altında tutması gerekir. Çünkü aşırı üzücü, ya da çok öfkeleneceğiniz bir haberle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak sizinle aynı görüşte olmayan insanları göz önünde bulundurarak duygularınızı kontrol altında tutmalı ve objektif olmalısınız.
Spikerlik mesleğini yapmak isteyen bireyin genel kültürü gelişmiş, entelektüel ve yeterli bilgi birikimine sahip olması gerekir. Böylelikle herhangi bir kriz anında o krizi yönetebilir ve genel kültürü, bilgi birikimi sayesinde de bir konu üzerinden mantıklı açıklamalar yapabilir.

Spiker olmak isteyen birinin kendine güveni, sosyal çevresi ve güzel bir ekran yüzü olması gerekir. Ama her şeyden önce halkı rahatlatabilen, güven veren, espri gücü kuvvetli, herkese karşı saygılı ve hoşgörülü olması gerekir.
Sonuçta halk çoğu haberi spikerin aktarması ile öğreniyor ve bu sırada spikerin jest ve mimikleri bile halk için büyük önem taşıyor. Peki, spikerlik özelliklerine sahip olmak spiker olmak için yeterli mi? Nasıl spiker olunur? Gelin hep birlikte okumaya devam edelim…
Nasıl Spiker Olunur?

Her ne kadar günümüzde spikerlik için torpil ön planda olsa da biz, sizler için olanı değil olması gerekeni anlatacağız.
Spiker Olmak İçin İlk Şart: Eğitim

Eskiden spiker olmak için sadece kurslar yeterli oluyordu. Şimdi ise iletişim fakültesinden mezun olmak ilk şart olarak gösteriliyor. Fakat iletişim fakültesi mezunu olmak da yeterli değil.
Gerekli eğitimleri almanız gerekiyor. Aynı zamanda da anadiliniz harici iki dil bilmeniz rakiplerinizi elemenizi sağlayacaktır.
Alanınızı Belirlemelisiniz

Öncelikle radyoda mı spikerlik yapmak istiyorsunuz yoksa televizyonda mı bunu belirlemelisiniz. Daha sonra ise spikerlik yapacağınız program haber mi eğlence programı mı yoksa spor mu buna karar vermelisiniz. Çünkü spikerlik yapacağınız alan hakkında bir hayli bilgi birikiminiz olması gerekir.
Örneğin, spor spikeri olacaksanız sporla ilgili tüm detayları bilmeli ve yorumlayabilme yeteneğine sahip olmalısınız.
Spiker Olmak Sürekli Kendinizi Geliştirmeniz Gereken Bir Meslektir

Spiker olmak için sürekli gündemi takip etmeli, kariyeriniz için gerekli olan tüm eğitimlere katılmalısınız. Yeniliklere açık olmalı ve sürekli kendinizi geliştirmelisiniz.
Örneğin, geçmiş yıllarda spikerler masalarında oturup ciddi bir ses tonu ve ifadeyle haberleri geçerken şimdiki spikerler çoğu zaman ayakta ve daha doğal jest mimikler ile haberleri bize aktarıyorlar. İyi bir spiker olmak istiyorsanız çağa uyum sağlamalı, sürekli değişim ve gelişim içinde olmalısınız.