1. Öğle Uykusunun Hafızaya Olan Faydaları

Nantes Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışmada; katılımcılara 10, 20 ve 30 dakikalık periyotlar halinde öğle uykusu testi uygulandı. Yaklaşık 2,5 saat süren araştırmada bilişsel hafıza ve dikkat testleri yapıldı. Sonuca göre; 20 dakikadan fazla uyuyan kişilerin hafızalarında artış gözlendi.
2. Kan Basıncını Düşürür

Kan basıncını düşürdüğü için, öğle uykusunun kalp sağlığına ve yüksek tansiyona da faydaları var. Kardiyovasküler problemlerin varlığı, kan basıncını yükseltir. Bu tarz durumlara sebep; genel olarak stres, zararlı alışkanlıklar ve diğer kronik hastalıklardır. Yapılan bir çalışmada, kan basıncını düşürdüğü için öğle uykusunun koroner kalp problemlerini %37 oranında azalttığı belirlenmiştir.
3. Zihni Açar, Uykulu Halleri Ortadan Kaldırır

Ulusal Uyku Vakfı, öğlen uykusu konusunda NASA pilotları ve astronotları üzerinde bir araştırma yaptı. Sonuç olarak; 40-60 dakikalık bir öğle uykusunun, performanslarını %34 oranında yükselttiği ve %100 uyanıklık kazandıkları saptandı.
4. Öğle Uykusunun Ruh Haline Faydaları

Berkeley Üniversitesi'ne göre; 90 dakikalık bir öğle uykusu, potansiyel olarak insanları sakin tutuyor. Uyku sonrasında öfke, korku ve sinirli ruh hallerinin ortadan kalktığı biliniyor.
5. Yaratıcılığı Geliştirir

Öğle uykusu, bilişsel faaliyetleri artırır. Bununla beraber, yaratıcı düşünceyi geliştirir. Hafızayı güçlendirme konusunda da etkilidir.
6. İrade Gücüne Öğle Uykusunun Faydaları

Gündüz saatlerinde yarım saatlik bir uyku, irade gücüne olumlu katkılar sağlar. Özellikle sabah vakitlerinde ya da yorgunluk durumlarında irade gücü zayıflayabilir. Zihnin bu dönemlerde güçlü bir dikkat dağıtıcıya ihtiyacı vardır. Güç uykusu olarak bilinen öğle uykusu, bu konuda da yararlıdır. Öğle uykusu ruh halini iyileştirdiği ve stresi azalttığı için karar verme mekanizması üzerinde inanılmaz etkilidir.
7. Kahveden Daha İyidir

Öğle uykusunun en önemli faydaları arasında, karmaşık öğrenme ve algısal beceriler kazandırması yer alır. Dünyaca ünlü uyku bilimci Sara Mednick bu konuda bir deneyle, zihni açtığı bilinen kahve ile öğle uykusunu karşılaştırdı. Elde edilen sonuçlara göre; öğle uykusunun, bilişsel motor becerileri ile algısal öğrenme konusunda kahveden daha etkili olduğu saptandı.
Öğle Uykusuna Fırsat Yoksa?

Gün ortasında uyku için uygun bir ortam bulunmayabilir. Sessiz ve sakin bir dinlenme ya da bazı meditasyon yöntemleri ile öğle uykusunun etkisini hissetmek mümkün. Basit nefes alıştırmaları beyinde uyku etkisi yaratır.