Solunum Enfeksiyonu
Kışın soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu hastalıkları daha çok görülür ancak bunun tek sorumlusu soğuk hava değildir. Virüsler de en az soğuk hava kadar hasta olmamıza sebep olur. Uzmanlar klimaların solunum yolu hastalıklarına küçük de olsa katkıda bulunabileceğini söylüyor. Klimalar havadaki nemin azalmasına sebep oluyor ve bu da burnumuzun deliklerini kaplayan mukusların kurumasına sebep oluyor. Virüsler ise kuru mukuslara yapışmıyor ve bizleri daha kolay hasta ediyor.
İş Yerlerinde Sürekli Devam Eden Soğuk Algınlıkları
Ofislerde sürekli soğuk algınlığı görülmesi ve bunun hiç bitmemesi hiç dikkatinizi çekti mi? Yapılan araştırmalara göre hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıklarda işçilerin çoğu kulak, burun, boğaz doktoruna muayene oluyor.
Merkezi havalandırma sistemi ile havalandırılan ofisler, doğal havalandırmalı olan evlerimize oranla daha fazla hasta edebilecek unsur taşıyor.
Klimaların Neden Olduğu Ciddi Hastalıklar Arasında Yüz Felci de Bulunuyor
Klima kullanımı oda sıcaklıklarında olmalıdır. Çok soğuk derecelerde çalıştırılan klimalar yüze direkt temas ettiğinde yüz felcine sebep olabilmektedir. Ayrıca çok sıcak bir ortamdan gelindiğinde hemen klimanın karşısına oturmak da vücut sıcaklığının aniden düşmesine neden olur. Bu da yüz felcini tetikleyen etkenlerdendir.
Dikkatsiz Klima Kullanımı Sonucu Oluşan Hastalık: Klima Ateşi
Klimaların neden olduğu hastalıklar arasında klima ateşi hastalığı da bulunmaktadır. Klima karşısında çok durulması, terliyken veya vücut sıcaklığı yüksekken klima karşısına geçilmesi, aşırı soğuk derecelerde klima kullanımı gibi sebeplerden dolayı klima ateşi hastalığı görülebilir. Uzmanlar, bu hastalığın enfeksiyon sebepli olmadığını ve hastanın klimadan uzaklaştırılması halinde hastalığın geçeceğini belirtiyor.
Klima kullanımındaki tehlikeler arasında klima ateşi hastalığına sebep olması da bulunmaktadır. Klima ateşi hastalığının belirtileri genelde 12 saat içerisinde görülmeye başlıyor. Ateş, kas ve eklem ağrıları, üşüme ve titreme, halsizlik, yorgunluk hissi gibi belirtiler klima ateşi hastalığının en belirgin belirtileri arasında. Bazı hastalarda öksürük de görülebiliyor.
Klimaların Neden Olduğu Hastalıklar Nasıl Önlenebilir?
Klimaların çeşitli hastalıklara sebep olması klima nasıl kullanılmalı sorusunu akla getiriyor. Klima, direkt olarak kişilerin üzerine üflememelidir. Yazın klimanın havaya üflemesi, kışın ise yere üflemesi daha doğrudur. Klimalar 22-26 sıcaklıkları arasında kullanılmalıdır. Üfleme hızı normal derecelerde tutulmalıdır. Klimalı ortamda fazla kalınması halinde bol su tüketilmelidir. Çünkü klima vücudun nemini almaktadır. Özellikle bebekler, klimalı ortamda bırakılmamalıdır. Klima filtreleri her sene değiştirilmeli veya temizletilmelidir.