Klarnet; farklı müzik türlerinde kullanılmak üzere 6 çeşitten oluşmaktadır. Bunlar; Mi bemol klarnet, Si bemol klarnet, La klarnet, Mi bemol alto klarnet, Si bemol alto klarnet ve Sol klarnet. Türk müziğine özgü ses yapısı ve genişliği ile musikimizde ağırlıklı olarak Sol klarnet kullanılmaktadır. Klarnet beş parçadan oluşmaktadır bunlar; Ağızlık(Bek), Fıçı(Baril), Üst Gövde, Alt Gövde ve Kalaktır.

Sol klarnette Türk müziği icrası, geleneksel Türk müziği çalgıları ile kıyaslandığında biraz daha zordur. Geleneksel Türk müziği çalgıları, Türk müziğini seslendirebilecek perde yapısına sahipken sol klarnette bu perde yapısı farklıdır.
Türk müziği icra eden klarnetçiler, genellikle dudaklarını gevşetip-sıkarak, çeşitli komalardaki sesleri çıkarabilmektedir. Türk müziğinde bir makamdaki eserin icrasında çeşitli komalardaki sesleri kullanarak klarnet çalmak gerekir.
Klarnet çalmak oldukça meşakkatlidir!
Genelde klarnete yeni başlayacak olan kişilerin kafasındaki en merak edilen soru bu sorudur. klarnet çalmak için öncelikle doğru duruş ve tutuş pozisyonunu sağlamak gerekir. İlk aşamada ayna karşısında çalışmak pozisyonu kavrama açısından yararlı olacaktır.
Klarnette ses çıkarmak içinse doğru dudak pozisyonu ve nefes tekniği gerekir. Beki ağza uygun bir pozisyonda yerleştirip, bu pozisyonda sabit tutma ilk aşamada en önemli noktadır.
Uygun pozisyon; alt dudağın dişlerimizin üzerine kıvırıp kamışa yaslanması, üst dişleri de bekin üzerine koyulması ve bu şekilde sabit tutulması şeklinde tanımlanabilir. Her iki dudak beki sıkarak, bek ile kamış arasındaki boşluktan içeri hava üflenerek ses çıkarılır.
Gerekli çalışma ve denemeler sonucunda doğru tekniği sizde bulabilirsiniz. Tabi ki klarnete tam hakim olabilmek için konun uzmanı kişilerden gerekli eğitim alınarak en verimli sonuçlar elde edilebilir.