Çin Seddi'nin kalıntıları Po Hay kıyılarından itibaren başlıyor. Başkent Pekin'in kuzeyinden geçip, ardından Huang-Ho Nehri'ni ikiye bölüyor. Her yıl milyonlarca turistin ilgisini çeken Çin Seddi'yle ilgili diğer bilgileri aktaralım...
19 Maddede Çin Seddi, Tarihçesi ve Özellikleri!

1. 1987'de UNESCO tarafından dünyanın en büyük ulusal ve tarihi yerleri listesine eklendi.

2. Çin Seddi'nin, aynı dönemde inşa edilmiş tek duvardan olduğu efsanedir. Duvar, Çin'in kuzey sınırını korumak amacıyla birçok hanedan tarafından inşa edilen bir duvar segmentidir.

3. Bu duvar, en uzun mezarlık olarak da anılır. Çünkü yapımı sırasında bir milyondan fazla insan yaşamını yitirdi.

4. İnsan yapımı, en uzun duvar Çin Seddi'dir.

5. M.Ö 7'nci yy'ın başlarında yapımına başlanan bu yapı, ilk başlarda sadece birkaç küçük duvardan oluşuyordu. Her hanedan (Wei, Han, Yan, Chu, Qin, Qi, Zhao) zamanla kendi duvarlarını yaptırdı.

6. Çin Seddi duvarlarının toplam uzunluğu 21.196.180 metre.

7. Cengiz Han önderliğindeki Moğollar, duvarı aşmakta zorlanmadılar, 1211-1223 yılları arasında Çin'i fethettiler.

8. Çin Seddi'nin Ay'dan da görülebildiği iddia edilir.

9. Voltaire, Çin Seddi'ni amaçsız bulmuş ve çocukça olarak nitelendirmiştir. Franz Kafka ise Çin Seddi'ni insanlığın büyük başarılarından biri olarak gördü.

10. Çin Kültür Devrimi sırasında (1966-1978) Çin Seddi, despotizmin bir işareti olarak görülüyordu. Halkın, evlerde veya çiftliklerde kullanılmak üzere Çin Seddin'den duvar almaları önerildi.

11. Çin Seddi duvarlarını inşa edenler sınır muhafızları, köylüler, işsiz aydınlar, dışlanmış soylular ve hükümlülerdi. Qin ve Han hanedanlığı zamanında hükümlülere verilen cezalardan biri de Çin Seddi'nin inşaatında çalışmaktı.

12. Çin Seddi'ni sağlamlaştırmak için insan kemikleri kullanıldığı ve erkek ölülerin duvarların içine gömüldüğü iddia edilir. Ancak bu duvarların harcı pirinç unundan yapılmıştır. Ming hanedanından sonra toprak, kerpiç ve taş daha fazla kullanılmıştır.

13. Gansu eyaletinde bulunan Çin Seddi'nin, önümüzdeki 20 yıl içinde gerçekleşme ihtimali olan erozyon nedeniyle ortadan kalkabileceği iddia ediliyor.

14. Çin Seddi'ni savunmak için Çinliler, baltalar, balyozlar, mızraklar, yaylar, halterler ve kendi icatları olan barutu kullandı.

15. Çin Seddi en son 1938'de bir savaşa maruz kaldı. Japonlarla yapılan bu savaştan kalan mermi izleri hala duvarlarda görülebilmektedir.

16. Çin Seddi duvarlarının yüksekliği bazı yerlerde 25 metre yüksekliğe ve 30 metre genişliğe kadar çıkabiliyor.

17. Çin Seddi'nin en yüksek noktası Pekin'de bulunan Heita Dağı, en düşük noktası da Laolongtou.

18. En çok ziyaretçi çeken bölümü, Ming hanedanlığı zamanında inşa edilen Pekin yakınlarındaki Badaling'dir. Bu kısım, turistlere açılan ilk duvardır (1957). Ayrıca, Badaling'de 2008 Yaz Olimpiyatları sırasında bisiklete binme kursu düzenlenmiştir.

19. 2004 senesinde 41,8 milyondan fazla turist çekmiştir.
