
Neden Çevreyi Korumak Gerekiyor?
4 maddede çevreyi neden korumamız gerektiğinden bahsedelim.
1. Sürdürülebilir Bir Yaşam

Kirlenmiş bir çevre, çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların ilerlemesi de ölümleri çoğaltır. Çevresel sorunlar en çok; diyabet, cilt ve akciğer hastalıklarına sebep olur. Toprak, hava ve suyun kirlenmemesi demek; temiz havayı solumamız, saf su içmemiz ve temiz yiyecekler yememiz demek.
Neredeyse 10 yıl öncesine kadar nehirler, şelaleler, yeraltı suları ve hatta çoğu su kaynağı, daha doğal, temiz ve saftı. Son zamanlarda ise arıtılmamış suyu içmemiz imkansız. Hava ve toprak için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Zararlı bakteriler insan vücuduna hava, su ve toprak yoluyla geçer. Buradan anlıyoruz ki; çevreyi korumak, çevre dostu olmak, sürdürülebilir bir yaşam için gerekli.
2. Daha Kaliteli Besinler Tüketebiliriz

Kirlenmiş toprak, kötü ve kokusuz besinlerin yetişmesine yol açar. Bunu hepimiz biliyoruz. Doğal yetişen besinlerle, kalitesiz toprakta yetişen besinlerin kokusu ve tadı aynı değildir. Hatta çiçekler bile kirlenmiş topraktan ötürü normal kokularına sahip olamazlar.
3. Çevreyi Korumak Doğal Felaketleri Azaltır

Eğer, çevrede her şey yerli yerindeyse ve çevre yeterince korunuyorsa; doğal felaketler daha az yaşanır. Bu durum, hem can hem de mal kaybını azaltır. Şiddetli ısı, toz ve kirlilik doğal felaketlere yol açabiliyor. Bunun sonunda doğal tahribat ortaya çıkıyor. İklim değişikliği de yine çevresel problemlerden kaynaklanıyor.
4. Yeni Nesillerin Daha Uzun Süre Hayatta Kalabilmesi İçin Çevreyi Korumak Şart!

Yaşam süresinin uzadığı bir gerçek, bundan şüphemiz yok. Ancak çocuklarımızın ve torunlarımızın sağlıklı yaşam sürmeleri için onlara sağlıklı ve temiz bir çevre bırakmamız gerekiyor. Bizden sonraki nesillere en iyi mirası bırakmak istiyorsak; çevreyi korumak şart.
5. Alışveriş Yaparken Çevreyi Korumak Adına Neler Yapılabilir?

Çevreyi neden korumamız gerektiğinden söz ettikten sonra, alışveriş sırasında neler yapabileceğimizi anlatalım.
6. Kozmetik Ürünler

Severek kullandığınız kozmetik ürünlerin, silikon, trilosan ve paraben gibi maddeler içermemesine dikkat edin. Çünkü, bu tarz maddelerin karıştıkları atık sular canlıların yaşamını tehlikeye sokuyor.
7. Temizlik Ürünleri Satın Alırken Çevre Dostu Olabilirsiniz!

Evinizin temizliğini yaparken, çevreye zarar vermemek için sles, klor ve fosfat barındıran malzemeler kullanmamalısınız. Çevreyi korumak için yapılması gereken; doğal yapıdaki temizlik ürünlerini tercih etmektir. Hatta bundan çok daha iyisi, temizlik sırasında sirke ya da limon kullanmaktır.
8. Beyaz Eşya Satın Almak

Beyaz eşya satın alırken, yüksek enerji tasarrufu sağlayanları tercih etmelisiniz. Böylece, doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunursunuz.
9. Meyve ve Sebzeler

Mevsimi olan meyve ve sebzeyi satın almak, hem sağlığınızı hem de çevreyi korumak adına iyi bir hareket. Ayrıca, taze sebze ve meyveler sayesinde atmosfere gönderilen karbon ayak izini en aza indirirsiniz.
10. Doğada Kaybolması Uzun Süren Ürünler

Plastik, doğada kaybolması uzun zaman alan bir maddedir. Plastik şişe, saklama kabı, poşet gibi araç gereçler yerine cam ürünleri tercih etmeniz, çevreyi korumak için güzel bir adım olacaktır.
11. Kullanılmayan Ürünler

Kullanmadığınız ürünleri çöpe atmak yerine, onları satabilir ya da ihtiyacı olanlara verebilirsiniz. Kıyafet gibi ürünler satın almak istediğinizde ikinci el tercih edebilir, eşya dolaşımı sağlayabilirsiniz.
12. Çevreyi ve Bütçeyi Korumak İçin Akıllı Alışveriş Şart!

Akıllı alışveriş mottosuyla hareket ederseniz; hem doğaya hem de cebinize faydalı olursunuz. Mesela, açken alışveriş yapmamaya, ihtiyaç listeniz dışında ürünler almamaya dikkat edebilirsiniz.
13. Plastik Poşetler

Plastik yapıdaki poşetler geri dönüşüm için uygun bile olsa, kullanılmamalıdırlar. Çünkü, plastik poşet geri dönüşüm işleminde, çok fazla enerji ve su kaybı yaşanıyor. Bunu engellemek adına, kumaş torba edinebilirsiniz.