
Eğitim Dönemlerinde Behçet Necatigil
Behçet Necatigil, 1923 yılında Beşiktaş Cevri Usta İlkokulu'na başlar ve burada 4 yıl eğitim alır. Babası işi gereği Kastamonu’ya taşınmak zorunda kalınca, Kastamonu Erkek Muallim Mektebi’nde ilkokulu bitirir. Bu dönemde tüberküloz hastası olur ve iki yıl kadar okula ara vermek zorunda kalır. 1930’da tekrar İstanbul’a dönerler. 1936’da Kabataş Erkek Lisesi’nin Edebiyat bölümünü birincilikle bitirir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat bölümünden 1940 yılında mezun olur. Üniversitede eğitim gördüğü yıllarda, Almanca öğrenmeye merak salar. Almancayı ilerletmek maksadıyla Almanya’ya da gider. Üniversitedeki arkadaşları Mehmet Kaplan, Ahmet Ateş, Samim Kocagöz, Sabahattin Kudret Aksal, Cahit Külebi, Tahir Alangu, Fahir İz ve Salah Birsel gibi tanınmış kişilerdir.

Görev Yılları ve Evliliği
Edebiyat öğretmeni olarak 1940 yılında Kars’a atanan Behçet Necatigil, şehrin iklimine alışamayıp hasta olur. Sonrasında Zonguldak Çelikel Lisesi’ne tayin edilir. Burada birçok önemli şair ve yazarla tanışır. Karaelmas dergisinde şiir ve yazıları yayımlanmaya başlar. Zonguldak’ta da tüberküloz hastalığı yenilenir. 1943’te İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde Edebiyat öğretmeni olarak 2 ay görev yaptıktan sonra askere alınır. Askerlik dönüşü, 1945 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nde öğretmenlik yapmaya başlar ve ilk şiir kitabı olan Kapalı Çarşı yayımlanır. Hem öğretmenlik yapar, hem de İstanbul Üniversitesi’nde Alman Filolojisi bölümünde öğrenim görür. İki yıl burada okuduktan sonra, Almanca sertifikası edinip okuldan ayrılır. 1949'da Huriye Korkut ile evlenir. Selma ve Ayşe isimlerinde kızları olur. İlerleyen yıllarda, yine çeşitli okullarda görev yapan Behçet Necatigil, 1972 yılında emekliliğe ayrılır. Emekli olduktan bir süre sonra, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümleri ile Yıldız Teknik Yüksek Okulu’nda görev yapar. 1979 yılında akciğer kanseri olduğu ortaya çıkar. Aynı yıl vefat eder ve Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilir.

Edebiyat Sevdalısı Necatigil…
Behçet Necatigil hayatı boyunca, hatta ortaokul yıllarından itibaren edebiyata ilgi duymaya başladı. Bu yıllarda kendi el yazısı ile Küçük Muharrir dergisini çıkardı. Türkçe öğretmeni Zeki Ömer Defne, onu edebiyata teşvik etmiştir. 1931-1932 yıllarında, Akşam gazetesinin çocuk sayfalarında yazdı ve Küçük Muharrir imzasını kullandı. İlk şiiri Gece ve Yas olan şairin bu şiiri, lisedeyken Varlık dergisinde yayımlandı. Sonraki yıllarda Yeditepe, Oluş, Gençlik, Yeni Edebiyat, Varlık, Ataç, Yelken, Yeni İnsan gibi önemli dergilerde ve Cumhuriyet gazetesinde yazdı.
Behçet Necatigil şiirleri, günlük dertlerinin peşinde olan halk insanlarının şiirleridir. Halk için şiir yazmayan Necatigil, halktan insanların dertlerinin, duygularının, sorunlarının şiiirini yazdı. Bir nevi halk ve divan şiirini sentezleyip modern edebiyata uyarladı. Şairliğin yanında radyo oyunları ve biyografi yazıları da kaleme aldı. Yerli ve yabancı eserlerin bazılarını radyo oyunlarına uyarladı. Edebiyat dünyasında Behçet Necatigil’e şöhret kazandıran eserleri Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü ve Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü isimli kitaplarıdır. Almanca ve Türkçeyi iyi kullandığından, birçok çevirilere de imza attı. En fazla K. Hamsun, H. Heine, S. Zweig, R. M. Rilke gibi yazarların eserlerini çevirdi. Çevirdiği eserlerden dolayı çeşitli ödüller aldı.
Ölümünden sonra her sene, bir şiir kitabına ‘’ Behçet Necatigil Şiir Ödülü’’ veriliyor. Bu ödül töreni, yazarın doğum yıl dönümü olan 16 Nisan günlerinde yapılıyor.
Bir Garip Orhan Veli Ve Hayatı
Sosyorol Instagram Hesabımızı Takip Edin: @Sosyorol