Bir α-amino grubu, bir α-karboksilik asit grubu ve bir yan zincir içerir. Yan zinciri bir guanidino grubu ile sona eren 3-karbonlu alifatik düz bir zincirdir. Fizyolojik pH'ta, karboksilik asit(−COO−) kesilir, amino grubu protonlanır (−NH3 +) ve guanidino grubu, guanidinyum formu (-C- (NH2) 2+) verecek şekilde protone edilir. Böylelikle yüklü, alifatik bir amino asit olur. Nitrik oksidin biyosentezi için öncüdür. CGU, CGC, CGA, CGG, AGA ve AGG kodonları tarafından kodlanır.
L-Arginin, bireyin gelişim evresine ve sağlık durumuna bağlı olarak, yarı esansiyel veya şartlı esansiyel bir amino asit olarak sınıflandırılır. Erken doğan bebekler bu amino asiti sentezleyemez veya oluşturamaz. Bu yüzden arjinin takviyesine ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı insanların çoğunun bu takviyeye ihtiyacı yoktur, çünkü bu amino asit, protein içeren tüm yiyeceklerin bir bileşenidir ve vücutta sitrülin yoluyla glutaminden sentezlenebilir.

Arjininin Faydaları Nelerdir? Kimler Arjinin Takviyesi Almalıdır?
Her insan arjinine gereksinim duyar. En çok gereksinimi olanlar ise bebekler, çocuklar, yaşlılar, aşırı kilolular veya obezler ve sporculardır. Yetişkinler için o kadar gerekli olmasa da çocuklar ve gençler için bağışıklık sistemi gelişiminde önemli bir rolü vardır.

L-arginin, vücutta büyüme hormonu seviyesini arttırır, arteriyel plağı azaltır, kan basıncını düşürür ve lipit oksidasyonunu destekler. Bu sebeplerden dolayı, obez bireylerin arjinin takviyesi alması önerilir.

Steroidler genellikle hipertansiyon ve kötü kolesterole sebep olurlar. Arjininin faydaları içerinde bu koşulların tersine çevirmesi de vardır. Bu nedenle, androjenik veya anabolik steroid kullanımını bırakan sporcuların arjinin takviyesi alması önerilir.

Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve böylelikle fazla antrenmana ve aşırı zorlamaya bağlı küçük hastalıkların zararlı etkilerini önlediği için de sporcuların arjinin takviyesi alması gerekir.

Yaraların onarılması sürecinde vücudun bu amino asite ihtiyacı vardır. Sakatlığı olan, yaralanan kişiler de arjinin takviyesi alması gerekenler arasındadır.
Takviye alması önerilen diğer grup ise cinsel işlev bozukluğu olan kişilerdir. Erektil fonksiyon bozukluğu yani cinsel işlev bozukluğu kan dolaşımındaki bozukluklardan kaynaklanabilir. Daralmış alanlarda kan akışı azalır. Kan damarlarının çapını arttırarak kan akışını kolaylaştırmak arjininin faydaları arasındadır.
Arjininin faydaları bu kadarla da sınırlı değildir. Böbreklerin işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olur. Kan basıncını arttırıp damar yapısına esneklik kazandırarak kalp ve damar hastalıklarını önler. Metabolizma hızını artırır.
Arjinin Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
- Fındık
- Ay çekirdeği
- Kabak çekirdeği
- Antep fıstığı
- Yer fıstığı
- Bezelye
- Fasülye
- Nohut
- Mercimek
- Turunçgillerin kabuklarının altındaki beyaz kısım
- Nar suyu
- Et (özellikle tavuk ve hindi eti)
- Süt ürünleri
- Yumurta

Cinsel Gücü Arttıran Yiyecekler İçerisinde Arjinin Bulunur

Arjinin, sperm sayısını, hareketliliği ve cinsel performansın artışında etkilidir.
Arjininin Yan Etkileri Nelerdir?

Her şeyde olduğu gibi arjininin de yüksek dozda veya uzun süreli takviyesi bir takım yan etkilerin görülmesine sebebiyet vermektedir. Arjininin yan etkileri şunlardır:
- İshal
- Baş ağrısı
- Kalp ritminde düzensizlik
- Tansiyon
- Kemiklerde deformasyon
- Uçuk
Bu yan etkilerinden dolayı, tüketilmeden önce bir doktora danışılmalıdır. Hipertansiyon hastaları, şizofreni hastalığı olan yetişkinler, uçuğu olanlar arjinin tüketmemelidirler.